Mecseki Top 10 Teljesítménytúra

Úgy érezem a mecseki teljesítménytúrák többségét nem kell bemutatnom a természetjárás szerelmeseinek. Évről-évre számos kiváló rendezésű, nagyszerű eseménynek ad otthont a Dél-Dunántúl hangulatos középhegysége, mely szinte az egész ország területéről vonzza a túrázókat. Aki egyszer belekóstol a helyi túrák szépségeibe, szinte bizonyos, hogy visszatérő vendége lesz a Mecsek varázslatos tájainak. Legyen szó akár tavaszról, vagy éppen őszről, az év bármely szakában mindenki megtalálhatja magának a legszebb, legmegfelelőbb túrákat. Komoly kihívás, lenyűgöző tájakon átívelő útvonalak, vendégmarasztaló helyek, profi rendezés mind-mind a legszínvonalasabb mecseki túrák jellemzői. A széles repertoárt böngészve több olyan remek teljesítménytúrát is találhatunk itt, amely ez eltelt évek során jelentős rendezvénnyé nőtte ki magát helyi berkekben és szinte kihagyhatatlan a túranaptárból.
De hogy melyek is ezek a túrák, melyek a Mecsek legjobb, legismertebb, vagy legélvezetesebb teljesítménytúrái? Jelen rovatban az általam legjobbnak vélt teljesítménytúrákat gyűjtöttem össze és rangsoroltam 10-es listába. Az összeállított lista szubjektív szempontok alapján született meg, kizárólag a saját tapasztalataimra alapozva. Természetesen csak olyan túrákról tudok nyilatkozni, melyeken magam is részt vettem, így van 1-2 olyan túra, melyet nem vettem figyelembe a lista összeállításánál. Lássuk tehát a listát:

  1. Magyar Királyok Nyomában 50
  2. Mecseki Láthatatlanok nyomában 56
  3. Dombay-tó Maraton
  4. Mecsek 600-as csúcsai
  5. Mecsek 1800
  6. Szuadó 40
  7. Baranya-Tolna "Nosztalgia 60"
  8. Télies Mecsek 35
  9. Mecsek éjszakai
  10. Éger-völgy 40


1. Magyar Királyok Nyomában 50
Túra info:

Rendező: Dobogó Természetjáró és Hegymászó Egyesület

Időpont: Június 3. hete

Táv: 51,2 km

Szintkülönbség: 2137 m

Szintidő: 14 óra

MTSZ pontszám: 119.5 pont

Útvonal: Váralja Ifj. tábor - Várfő-hegy - Várhegy (Schlossberg) - Árpád-kori templom (Mecseknádasd) - Réka-vár - Disznós-kút - Zengővár - Püspökszentlászló - Máré-vár - Vörösfenyő kh. - Somlyó - Dobogó - Farkas-árok - Váralja, Ifj. tábor   


A sok remek túra között rendkívül nehéz volt sorrendet felállítani, de talán a legkevésbé kérdéses az első hely sorsa volt, ami nálam egyértelműen a "Magyar Királyok Nyomában 50"-nek jár. Szinte minden szempontot figyelembe véve kiemelkedik a mecseki teljesítménytúrák sorából, csakis szuperlatívuszokban tehetünk említést róla. 

A túra során a Keleti-Mecsek olyan lenyűgöző szépségű tájaira kalandozhatunk el, mint például Mecseknádasd és környéke, Zengő, Püspökszentlálszó, Máré-vár, vagy éppen a Farkas-árok. Az igen változatos és látnivalókban gazdag útvonalat bejárva a látványra nem lehet panaszunk. Ezért viszont tennünk is kell valamit, hiszen a Váraljától-Váraljáig  húzódó 51,2 km-es (ami a valóságban ennél azért kicsit több) körtúra során jóval 2000 méter feletti szintkülönbséget kell küzdenünk. A Zengőre, Máré-várhoz, illetve a Somlyóra is kicsit combosabb úton kapaszkodhatunk fel, de összességében nem mondanám rá, hogy túlságosan durva lenne a terep, a 40-50 km-hez szokott túrázóknak nem okozhat gondot. Egyetlen nehézséget talán a nyár eleji nagy hőség jelenthet, amit nehéz kivédeni, de szerencsére túlnyomó részt árnyékos erdei szakaszokon vezet a kiírt útvonal.

Ha útközben egy rövid időre megpihennénk, akkor összesen 7 ellenőrzőponton várnak bennünket a nagyon kedves és lelkes pontőrök. A szolgáltatás a túra nevéhez méltóan "királyi", majd minden pontban kapni valami finomságot (a teljesség igénye nélkül: szezámos kifli, sajtos tallér. cukor...stb.) és akkor még nem is beszéltünk a püspökszentlászlói nagy etetőpontról, ahol minden földi jónak részese lehet annak ki arra téved (legutóbb: zsíros kenyér, pizzás csiga, sajtos-kolbászos sörkifli és behűtött sör). Mindezek megkoronázására a célban még meleg babgulyás és a Kuglóffesztivál apropóján osztogatott kuglóf teszi teljessé a repertoárt. A folyadék utánpótlással sem kell sokat vesződni, minden pontban osztanak vizet (igen, még a Zengőn és a Somlyón is, ahol más túrákon nem szokás) és pezsgőtablettát. Szóval előzetesen ne pakoljuk meg túlságosan hátizsákunkat "hazaival", mert minimál felszereléssel is nyugodtan nekivághatunk a hosszú távnak. 

A túra teljesítésért a csodaszép emléklap mellé szép kitűzőt és az első teljesítők még gyönyörű bronz kulcstartót is kapnak, ami már tényleg csak hab a tortán. A legszebb az egészben, hogy mindezért csupán csak 1000 forintot kell befizetnünk nevezéskor, amiért egy budai túrán talán el sem engednének rajtolni, nem hogy még ennyi mindent is kapjunk cserébe. Magasra lett téve a mérce.

Értékelés:   ««««««««««(10/10)


Képek a túráról:
 


2. Mecseki Láthatatlanok nyomában 56Túra info:

Rendező: Vargánya Tanya; Hétdomb Természetbarát Egyesület

Időpont: Október 23.-t követő szombat

Táv: 56 km

Szintkülönbség: 1823 m

Szintidő: 15 óra

MTSZ pontszám: 120.5 pont

Útvonal: Zobákpusztáról utazás korabeli katonai járművel Püspökszentlászlóra - Kisújbánya - Máré-vár - Zobákpuszta - Kövestető - volt Hársas kh. - Koszonyatető - Mánfa - Vágotpuszta - Erdei kereszt - Lapis - Fehér-kúti kh. - Árpádtető - volt Hársas kh. - Zobákpuszta


Október 23.-i nemzeti ünnepünket követően megrendezésre kerülő "Mecseki Láthatatlanok nyomában 56" teljesítménytúra személyében kétség kívül az ősz legjobb mecseki túráját tisztelhetjük. Az 56'-os forradalom leverését követően a Mecsek erdeiben tevékenykedő szabadságharcos csapatoknak emléket állító túra során nem csak a természetjárás szépségeibe engednek betekintést a szervezők, hanem hazánk történelméből is kaphatunk egy kis ízelítőt, ami igazán páratlan hangulatot kölcsönöz az egész rendezvények. 

Az időutazás már rögtön a nevezést követően megkezdődik, Zobákpusztáról ugyanis autentikus, korabeli katonai járműveken utazhatunk át a tényleges rajtba, Püspökszentlászlóra. A főszervező Úr ízes anekdotái mellett a roppant igényes itinert (ami igazából egy kisebb füzet, külön laminált, jó minőségű, színes térképekkel) olvasva tudhatunk meg még egy kicsit többet a korabeli eseményekről.

A túra vonalvezetése egyébiránt egyszerűen gyönyörű, amit az őszi köntösbe burkolózott mecseki erdők tesznek igazán varázslatossá. Egy kisebb (15 km) és egy nagyobb körre (41 km) bontott útvonal során a Keleti-, illetve Közép-Mecsek igen változatos helyeire kalauzolnak el bennünket a szervezők. Püspökszentlászló és Kisújbánya csendes kis településeitől, a Cigány-hegy és Máré-vár meredek lejtőin át, a Hidasi-völgy gyönyörű vonulatainak érintésével szinte mindenben részünk lehet, amit egy klasszikus mecseki túra tartogathat számunkra.

A szolgáltatás bőséges és minden igényt kielégítő. Az első kör végén Zobákpusztánál, majd Vágotpusztánál két etetőponton ehetünk annyit, amennyi csak belénk fér, és emellett több pontban is kapni csokit, teát, vagy éppen gyümölcslevet. A túra végeztével mindezek megkoronázására pedig valami isteni babgulyást mérnek a Vargánya tanya udvarán felállított gulyáságyúból. Azt hiszem ennél többet nem is kívánhatunk. A túra teljesítéséért természetesen még egy igényes kitűző és szintén laminált oklevél is jár mindenkinek, amivel teljes egésszé válik a történet. 

Értékelés:   ««««««««««(10/10)

Képek a túráról:
 
 


3. Dombay-tó Maraton 
Túra info:

Rendező: Erdők Népe Természetjáró Egyesület

Időpont: December közepe, ill. második fele

Táv: 42,9 km

Szintkülönbség: 1880 m

Szintidő: 11 óra

MTSZ pontszám: 100.5 pont

Útvonal: Dombay-tó - Zengő - Somos-hegy - Kisújbánya - Cigány-hegy - Szószék - Dobogó - Somos - Németdöglés - Szederindás-kút. - Pusztabánya - Püspökszentlászló - Hármas-hegy - Kövestető - Hosszúhetény - Dombay-tó


A "Dombay-tó túrák" talán az egész Mecsek legismertebb és legnépszerűbb túrái, melyek az ország távolabbi pontjairól is számtalan túrázót vonzanak a Dél-Dunántúlra az év utolsó heteiben. Nem véletlen ez a nagy érdeklődés, hiszen a téli időszak egyik legjobb helyi túrájáról beszélhetünk. Mind a természetjárás szépségeit keresők, mind a sportteljesítmény és a kihívásokat hajszolók egyaránt kedvüket lelhetik a maratoni (42,9 km) távban, amely legszebb arcát a frissen esett fehér hó dunnája alatt tárja elénk. Igaz, ami igaz a térdig érő hó (utóbbi időben sajnos egyre kevesebbszer fordul elő) igencsak megtudja nehezíteni a túrázók dolgát errefelé, mert azért valljuk be a hosszú táv során rendszerint meredek hegymenetekben megjelenő szintkülönbségek már önmagukban elegendőek lenének, nem még ha közben a havat is taposnunk kell. De ugye ez adja a túrázás szépségét. 

Az előző mondatokból talán kihallatszik, hogy a szokásosnál azért "dolgosabb" túráról beszélünk, mely során meg kell mászni többek között a Zengőt, Somos-hegyet (aki már volt Dombay-tó túrán annak nem kell bemutatni a hirtelen brutális emelkedőt), Cigány-hegyet, Dobogót, Somost és a legvégén az ínyenceket még a Hármas-hegy is várja. Nem egy egyszerű lista, viszont amíg szép sorjában felkeressük a fent említett csúcsokat (melyek szintén nem csúnyák), az idő alatt a Keleti-Mecsek legcsodálatosabb helyeire kalandozhatunk el. A túra során ellátogatunk Kisújbánya eldugott kis településére,  felkeressük a csodálatos panorámát biztosító Cigány-hegyi kilátó, megcsodálhatjuk a Pusztabányi üveghutákat és a mindig elbűvölő Püspökszentlászlót a püspöki kastéllyal és az arborétummal, hogy csak néhány példát említsek. Külön pikantériája az útvonalnak, hogy Baranya megye (Zengő - 682 m) és Tolna megye (Dobogó - 594 m) legmagasabb pontját is érintjük.  

A szolgáltatások színvonala sem marad el a táj szépsége mellett, ami igazán kiváló és minden igényt kielégítő. A püspökszentlászlói káposztás béles és a hármas-hegyi pálinka már lassan fogalommá válik a túrán, melyekhez, ha hozzávesszük az egyéb pontokon (a túrán összesen 10 ellenőrzőpont és 3 kihelyezett kód található) osztogatott meleg teát, csokit és forralt bort úgy érzem nem panaszkodhatunk. Célba érkezéskor  még egy nagy adag, meleg paprikás krumplit is kapunk, ami a téli hidegben igazán szívet melengető. 

A teljesítésért szép, igényes, távonként és teljesítésenként változó kitűző, illetve egy szintén mutatós emléklap a jutalmunk, valamint természetesen még rengeteg nagyszerű élmény, amit csakis a téli Mecsek nyújthat számunkra.

Értékelés:   ««««««««««(10/10)

Képek a túráról:
  


4. Mecsek 600-as csúcsai

Túra info:

Rendező: Erdők Népe Természetjáró Egyesület

Időpont: Augusztus közepe

Táv: 53,9 km

Szintkülönbség: 1995 m

Szintidő: 13 óra

MTSZ pontszám: 121 pont

Útvonal: Cserkúti Csárda - Cserkút - Jakab-hegy - Szuadó-nyereg - Remeterét - Lapis - Rotary körsétány - Tubes - Misina - Dömörkapu - Fehér-kúti kh. - Tripammer-fa - Árpádtető - Súgói-rét - volt Hársas kh. - Kövestető - Hármas-hegy - Zengő - Dombay-tó   


A "Mecsek  600-as csúcsai"-t igazi kettősség jellemzi, hiszen egyrészt hangulatos, szép erdei utakon, közel 54 km-t megtéve szelhetjük át szinte az egész Mecseket, mialatt annak legvarázslatosabb helyeivel ismerkedhetünk meg, másrészt az útvonalat tekintve komoly kihívásra számíthat az, aki nekigyürkőzik a hosszú távnak. A Cserkúti Csárdától a Dombay-tóig kanyargó túrának sava-borsa, főleg annak nehézségében rejlik, hiszen az utolsó 10-15 km-en található Hármas-hegy és Zengő kettőse még a legedzettebbeket is könnyen megtréfálhatja, de pont ezért szeretjük. 

Ahogy azt a túra neve is elárulja az útvonal szép sorjában érinti a Mecsek mind a négy 600-as csúcsát, azaz a Jakab-hegyet (602 m), a Tubest (611 m), a Hármas-hegyet (604 m) és a Zengőt (682 m), melyek meghódítása már egyenként is izgalmas kaland, de így egy csokorba gyűjtve az összeset feledhetetlen élményt nyújt. A "magasságok" meghódításának állandó velejárója a gyönyörű panoráma, amiben ezen a túrán bőven lehet részünk, hogy mást nem említsek a János-kilátóból (Tubes), vagy a Hármas-hegy csúcsáról tiszta időben akár egészen a Badacsonyig ellátni, míg a Kis-Tubes kilátóból a Mecsek lábánál elterülő Pécs városát csodálhatjuk meg. A látnivalókkal ezzel azonban még koránt sincs vége, hiszen mialatt két 600-as csúcs között koptatjuk a poros erdei utakat, olyan gyöngyszemekre bukkanhatunk, mint például a Jakab-hegyi Babás-szerkövek, Sasfészek, Rotary körsétány, vagy éppen a Rákos-völgy.

A szolgáltatást tekintve valamelyest elmarad az első 3 helyezett színvonalától, de azért itt sem maradunk üres kézzel: a pontok többségén a víz és a pezsgőtabletta alapfelszerelés, emellett müzli szelet, csoki és egy etetőpont (Dömörkapunál) is vár még ránk útközben, hogy a túra végeztével aztán finom paprikás krumplival töltsük meg a hasunkat.

A "Dombay-tó túrák"-hoz hasonlóan a teljesítésért itt is távonként és teljesítésenként változó kitűző, illetve  emléklap a jutalmunk. Apró figyelmesség, hogy az első teljesítőknek egyedi, A4-es méretű emléklap jár, fotóminőségben.

Értékelés:   ««««««««««(10/10)

Képek a túráról:
  


5. Mecsek 1800
Túra infó:

Rendező: Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület

Időpont: November eleje

Táv: 39,9 km

Szintkülönbség: 1761 m

Szintidő: 10 óra

MTSZ pontszám: 95 pont

Útvonal: Hosszúhetény - Zengő - Réka-kunyhó - Réka-völgy - Óbánya - Óbányai-völgy - Somos-nyereg - Püspökszentlászló - Kisújbánya - Cigány-hegy - Pásztor-forrás - Máré-vár - Csurgó Hidasi-völgy - Pusztabánya - Pap-rét - Hármas-hegy - Hosszúhetény  


Az őszi túrák közt szemezgetve igazán elkényeztetve érezhetjük magunkat, hiszen a túranaptárban egymást érik a kiválóbbnál-kiválóbb mecseki teljesítménytúrák, melyek sorából a "Mecseki Láthatatlanok nyomában 56" mellett a "Mecsek 1800" mindenképp kiemelkedik. Utóbbit meseszép útvonalai méltán emelik a legjobbak közé, ami már önmagában is garancia egy nagyszerű nap eltöltésére, de mindemellett annak nehézsége adja meg a túra igazi rangját. Ha ehhez még hozzávesszük a profi rendezést és a vele járó remek hangulatot, akkor egy igazán kiváló teljesítménytúra receptjét kaphatjuk meg. 

De akkor vegyük csak szép sorjában, hogy a "Mecsek 1800" mivel is érdemelte ki az 5. helyet a legjobb mecseki teljesítménytúrák között. Mint említettem az útvonala fantasztikusan gyönyörű, melyen benne van a Keleti-Mecsek "színe-java". Olyan vadregényes völgyvonulatokat barangolhatunk be, mint az Óbányai-völgy, a Vár-völgy vagy éppen a Hidasi-völgy, melyek a legváltozatosabb őszi színekben pompázva egyszerűen lélegzetelállító látványt nyújtanak. Emellett kalandozásaink során ellátogathatunk még Kisújbánya, Püspükszentlászló és Óbánya idilli, békés településeire, melyek csodálatos fekvése egyszerűen rabul ejt. 

A történethez természetesen az is hozzátartozik, hogy bizony "Mecsek 1800" közel 40 km-es távját bejárva komoly szintkülönbségek várnak ránk a túra során, hiszen a Keleti-Mecsek magas hegyekkel és mély völgyekkel szabdalt vonulatai nem tartoznak éppen a legkönnyebb terepek közé. Sík szakaszokkal nem kell sokat bajlódnunk a sok hegymenet és ereszkedés között, ami kellemesen el tud fárasztani a túra végére, főleg, ha a Zengő, a Cigány-hegy, a Máré-vári sárga kereszt, illetve a Hármas-hegy meredek kaptatóira gondolok.

Rendezést tekintve az egyik legjobban szervezett túráról beszélhetünk, mely bejárása során végig első osztályú szalagozás segíti a tájékozódást. A rajtban igen igényes, és rendkívül szemléletes, színes itiner kapunk, ami garantálja a zavartalan túrázást. Apropó rajt, a nevezés a Börzsönyi Természetbarát és Hegymászó Egyesület (BTHE) túrái megszokott precizitással zajlik, ahol egy rendezvénykártyával igen megkönnyíthetjük a dolgunkat. Előnevezni különösen megéri, hiszen a rajtban még egy tollvonásnyi adminisztráció se vár ránk, elég csupán a nevünket bemondani és ezzel még csomó pénzt is megspórolhatunk.

A szolgáltatás kissé visszafogott, ezért nem árt kiegészíteni egy kis hazaival, de azért nem lehet okunk panaszra. Idén (2014) két említésre méltó frissítő pont volt, ahol enni kaptunk: Kisújbányán (féltávnál) egy szelet finom házi rétes volt a jutalmunk, míg a célba érkezést követően valami isteni finom babgulyást szolgáltak fel a helyi Tavasz vendéglőben (bár ez utóbbi nem tartozik szorosan a túra teljesítése során kapott frissítők közé). Folyadékot nem nagyon kell magunkkal vinni a túrára (0,5-1 liter is elegendő), hiszen lépten-nyomon forrásokba botlunk, ahol könnyedén után tölthetjük palackjainkat.

A teljesítésért természetesen "Mecsek 1800"-on sem maradhat el az emléklap és az évenként változó kitűző, amivel teljessé válik a történet. 

Értékelés:   ««««««««««(10/10)

Képek a túráról: 
 


6. Szuadó 40
Túra info:

Rendező: Fekete Bárány Természetjáró Egyesület

Időpont: Rendszerint március 3. hete

Táv: 37,4 km (korábban 44,4 km)

Szintkülönbség: 1290 m

Szintidő: 10 óra

MTSZ pontszám: 82 pont

Útvonal: Éger-völgy - Mohosi-kiskút - Babás-szerkövek - Zsongor-kő - Laci-forrás - Nagy-kő-oldal - Lóri - Vágotpuszta - Kőlyuk - Zsidó-völgy - Sós-hegyi kilátó - Remete-rét - Rózsa-forrás - Éger-völgy   

Ha a korábbiakban már szó esett a nyár, az ősz és a tél legjobbjairól, akkor természetesen nem hiányozhat a listáról a tavaszi időszak legkiválóbbika sem, amely címre joggal pályázik a "Szuadó 40". A "Dombay-tó" maraton mellett talán a másik legismertebb helyi túra, melynek népszerűsége az elmúlt évek alatt töretlen. Különlegességét az igényes szervezés mellett elsősorban gyönyörű útvonalának köszönheti, mely során a téli álmából ébredező Mecsek nyugati vidékeivel ismerkedhetünk meg kicsit tüzetesebben. A Jakab-hegy DNy-i oldalában kanyargó Panoráma úttal kezdődő, majd azt követően a Babás-szerkövektől, Sas-fészken és Zsongor-kő át egészen a Pálos kolostor romjaiig húzódó szakasz kétség kívül az egész Mecsek egyik, ha nem a legszebb szakasza, ami már önmagában minden pénzt megér. Ha ehhez még hozzávesszük Orfű idilli kis települését, vagy az olyan, páratlan szépségű völgyeket, mint a Szudaó-völgy, a Lóri-völgy vagy éppen kissé nehezen járható, de varázslatos atmoszférájú Zsidó-völgy, akkor bizton állíthatom, hogy mindenki megtalálja a szívéhez leginkább közelálló kis zugát a Mecseknek. Emellett ami még a "Szuadó 40" külön báját képezi, az a minden felé iszonyat mennyiségben előforduló medvehagyma tenger, ami szinte zöldre festi az erdők avarszintjét. Érdemes néhány üres zacskóval felszerelkezve nekivágni a túrának, mert szinte kaszálni lehet errefelé ezt a kora tavaszi csemegét. 

A túrán való tájékozódásunkat egyébiránt roppant igényes itiner segíti, mely egy A4-es méretű, színes "Cartographia" térképből, 2 oldalas, mind igény kielégítő szöveges leiratból és a túra útvonaltáblázatából áll. Csupán a térkép használatával is már könnyedén végignavigálhatunk a túrán, eltévedéstől nemigazán kell tartanunk.

A túrát nem túl "combos", de korrekt szolgáltatás jellemzi. Összesen 11 ellenőrzőpont kell felkeresnünk, melyek közül 4 közvetlen közelében forrás is található (emellett még számos másikat is érintünk), így nem kell túl sok vizet cipelnünk a túra során. A Lóri kulcsosháznál hagyományosan zsíros kenyér fogadja az arra tévedőket, míg útközben csokival is kedveskednek nekünk a szervezők. A célban természetesen nem maradhat el a szokás virsli sem.

A túra végeztével fáradozásainkért szép színes oklevél és igényes kitűző a jutalmunk.

Értékelés:   ««««««««««(10/10)

Képek a túráról:
 
 


7. Baranya-Tolna "Nosztalgia 60"
Túra infó:

Rendező: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

Időpont: Május második hete

Táv: 57,9 km

Szintkülönbség: 1350 m

Szintidő: 16 óra

MTSZ pontszám: 124 pont

Útvonal: Zobákpuszta - Püspökszentlászló - Miske-tető - Cigány-hegy - Kisújbánya - Óbánya - Dögkút-tető - Farkas-árok - Váraljai vh. -  Büdös-kút - Dobogó - Vörösfenyő-kh. - Vékény - Csöpögő-árok - Vörösfenyő-kh. - Vár-völgy - Máré-vár - Hidasi-völgy - Pusztabánya - Takanyó-völgy - Zobákpuszta


A Mecsek tavaszi repertoárjából mindenképp kiemelendő a "Baranya-Tolna" teljesítménytúrák, mely már régóta üde színfoltjai ezen időszaknak. A 2010 óta szünetelő 60-as  résztáv hiányban néhány éven át csak a 30-as és 15-ös résztávok vendégszeretetét élvezhettük, de sokak nagy örömére 2014-től ismét rendezik a leghosszabb távot is, minek köszönhetően egy valóban fantasztikus túra került vissza a vetésforgóba. A Zobákpusztáról rajtoló útvonal egyszerűen hibátlan, mely a hamisíthatatlan Kelet-Mecseki hangulatot magán hordozva, annak mesébe illő völgyei közé kalauzol el minket. Kalandozásaink során látogatást tehetünk többek között a festői Óbányai-völgyben, a forrásokkal teli Farkas-árokban, a vadregényes Csepegő-árokban, a lebilincselő szépségű Vár-völgyben, vagy éppen a mindenki által kedvelt Hidas-völgyben. A csobogó kis patakokkal teli völgyrendszerek legszebb arcukat csapadékos időben tárják elénk, amikor megannyi vízesés és zúgó robajlása zengi be azok kanyargós vonulatait. A természeti szépségek mellett még olyan idilli települések életébe is betekintést nyerhetünk, mint például Püspükszentlászló, Kisújbánya, vagy éppen Óbánya. Egy élvezetes túrához azt hiszem, ennél nem is kell több. 

Maga a túra egyébként nem tartozik éppen a könnyed mecseki túrák sorába, hiszen 58 km-es távolság, és a combos kaptatók formájában jelentkező 1350 méteres szintkülönbség (ami a valóságban ennél valószínűleg jóval több) kellő mértékű kihívást szolgáltat a vállalkozó szellemű természetjáróknak. Esőben, ahogy ahhoz az utóbbi rendezések során szerencsénk volt különösen nehézzé tud válni a terep, hiszen ekkor rengeteg sárral számolhatunk errefelé, ami igencsak meg keserítheti dolgunkat. 

Szolgáltatást tekintve kimagaslónak mondható a rendezvény, melyen szinte minden pontján számíthatunk valami kedvességre, ami rendszerint finomabbnál finomabb házi sütik formájában érkezik. A Vörösfenyő-kulcsosháznál egy fantasztikus hangulatú etetőpont fogad minket roskadozó asztalokkal, ahova szerencsére kétszer is visszatérünk, illetve külön kiemelendő a cél, ahol komplett menüben lehet részünk a túra végeztével. Csak hogy érzékeltessem a szolgáltatás magas színvonalát, legutóbb (2015-ben) gyümölcsleves és majonézes krumplisaláta, sajttal töltött Stefánia szelettel várt minket a célban, azt hiszem ez nem éppen szokványos teljesítménytúrákon. 

De nehogy csak kajáról essék szó, dicséretes továbbá az igényes, színes itinert is, valamint a korrekt szalagozást, melyek segítségével könnyedén végig lehet navigálni a kijelölt útvonalon.

A fantasztikus túrára végül a rendezők hihetetlenül kedves és segítőkész hozzáállása teszi fel a koronát, akiktől mindig számíthatunk néhány jó szóra, a rengeteg süti mellett, melyekbe a szívüket is beleadták.

A túra végeztével természetesen a jutalom sem marad el és a teljesítésért egy jópofa "Emlékeztes-lap"-al, valamint és teljesítés számával változó, gyönyörű kitűzővel gazdagodva térhetünk haza..

Értékelés:   ««««««««««(10/10)

Képek a túráról:
 
  

8. Télies Mecsek 35
Túra infó:

Rendező: Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület

Időpont: Január eleje

Táv: 34,5 km

Szintkülönbség: 1316 m

Szintidő: 10 óra

MTSZ pontszám: 81 pont

Útvonal: Éger-völgy - Jakab-hegy - Orfű - Büdös-kút - Kánya-forrás - Petnyák-völgy - Melegmányi-forrás - Dömörkapu - Misina - Tubes - Isten-kút - Éger-völgyA Mecsekben minden év elején hagyományos a "Télies Mecsek 35" (korábban "Téli Mecsek 30") felvezetésével indul a túraszezon, melynél jobb évkezdetet nem is kívánhatnának a természetjárás szerelmesei. A tél kellős közepén megrendezett túrán rendszerint igazi ízelítőt kaphatunk, hogy milyen is az év leghidegebb szakában a környező erdőket járni, bár nagy szívfájdalom a rendezvény kapcsán, hogy a klasszikus téli túra már csak a nevében téli(es), mert sajnos az utóbbi években mind kevesebb hóval találkozhatunk a Mecseket erdeit járva.

Ezért az apró kellemetlenségért azonban teljes mértékben kárpótol a gyönyörű útvonal. Éger-völgyből kiindulva meghódítjuk a Mecsek 4. legmagasabb csúcsát, a Jakab-hegyet (602 m), ahol a különös hangulatú Pálos kolostorromok vörös falai között sétálhatunk egyet, majd a mindig békés és gyönyörű Orfűn tehetjük tiszteletünket, hogy azt követően Büdös-kút érintésével a varázslatos Nagy-Mély-völgy - Petnyák-völgy - Melegmányi-völgy hármas vonulatai között barangolhassunk. Ez utóbbi szakasz kétség kívül az egész túra talán legszebb része, ami tényleg minden fáradozást megér. Olyan gyönyörű természeti képződményekre bukkanhatunk itt, mint az Ágnes-vízesés, vagy a méltán híres Melegmányi-völgy mésztufa lépcsői. És ezzel még messze nincs vége a látnivalók sorának, hiszen Dömörkapu érintésével a Misinán át felkeressük a Kis-Tubest és a Tubest is, melyek kilátóit felkeresve pazar látvány tarul elénk, ha letekintünk a lábunk alatt elterülő tájra. Ahogy a felsoroltakból látszik az útvonal tehát tényleg csillagos ötös, ezért is megkérdőjelezhetetlen nálam a "Télies Mecsek 35" helye a legjobb túrák között.

Ellátást tekintetében sokat fejlődött a túra az utóbbi időben. Az ellenőrzőpontokon korább bő kézzel mérték a gagyi cukrokat és csokikat, ezzel szemben mostanában már finom, minőségibb dolgokhoz is hozzá lehetett jutni, míg a célban meleg virsli a menü. Persze a téli fagyi, nyalóka és filléres mikuláscsoki készletek sem apadtak ki teljesen, de ezek azért kellenek a téli hangulathoz.

A szolgáltatásról összességében azért, azt kell, hogy mondjam korrekt. A rajtban minden igény kielégítő itinert kapunk, ami lényegében egy A4-es méretű, fekete-fehér térképből áll, jól követhető útvonal ábrázolással. A célban nagyon gyönyörű oklevelet és teljesítéssel változó kitűző a jutalmunk, illetve a III., VI és XI. teljesítéstől már jelvény jár.  


Értékelés:   ««««««««(10/10)

Képek a túráról:
9. Mecsek éjszakai
Túra info:

Rendező: Fekete Bárány Természetjáró Egyesület

Időpont: Szeptember utolsó hete

Táv: 37,4 km

Szintkülönbség: 1290 m

Szintidő: 10 óra

MTSZ pontszám: 82 pont

Útvonal: Éger-völgy - Mecsekszentkút - Remete-rét - Sós-hegyi kilátó - Lapis - Zsidó-völgy - Kőlyuk - Vágotpuszta - Lóri kh. - Nagy-kő-oldal - Orfű - Laci-forrás - Jakab-hegy - Babás-szerkövek - Panoráma út - Mohosi-kis-kút - Éger-völgy


A "Mecsek Éjszakai" a leghosszabb és egyben a legélvezetesebb éjszakai túrája a Mecseknek, melyen a méltán népszerű és nem mellesleg gyönyörű vonalvezetésű "Szuadó 40" teljesítménytúra útvonalán haladhatunk végig, csak ellenkező irányban és természetesen sötétben. Mivel nem túl gyakran rendeznek éjszakai túrákat errefelé, ezért igazi kuriózumnak számít a mecseki túranaptárban, mikor végre zseblámpát ragadva a csillagos égbolt alatt járhatjuk az erdőt. 

A túra legfőbb vonzereje, hogy a már számtalanszor koptatott és jól ismert turistautak ellenére is, az éjszakai sötétben évről-évre egy teljesen új világ tárul elénk az őszi erdőt járva. Igaz a csodálatos tájakat átszelő vonalvezetésből, ezúttal jóval kevesebbet láthattunk, mint azt nappali fényeknél tehetjük, de legalább annyira izgalmas és élményekkel teli kaland. A túra a tetőpontját talán akkor éri el, mikor a Babás-szerkövekhez érve letekintünk lábunk alatt elterülő éjszakában. Kővágószőlős fényei, mint megannyi apró szentjánosbogár ragyogja be a sötétséget, míg felettünk (tiszta időben) megszámlálhatatlan csillag tündököl. Már önmagában ezért az egy pontért érdemes nekivágni az éjszakának.

A szervezők által nyújtott szolgáltatás nagyon korrekt, panaszra nem sok okunk lehet. A rajban minden évben egy roppant igényes itinert kapunk, ami egy első osztályú, színes "Cartographia" térképet és részletes útvonaltáblázatot is tartalmaz, melyek birtokában könnyedén végig lehetett navigálni a terepen. Ha esetleg mégis valami kérdés adódna útközben, akkor kiváló szalagozás segíti a túrázókat. A szolgáltatás szintén rendben van, a Lóri kh.-nál található etetőponton a klasszikus túra menüből (zsíros kenyér lila hagymával, vaja-lekváros kenyér...stb.) ehettünk és ihatunk annyit, amennyi csak belénk fér, a célban hagyományosan virsli és süti van terítéken, míg útközben kétszer csokit is osztanak. Túl sok folyadékot sem kel feleslegesen magunkkal cipelnünk, a túrán több helyen is forrásoknál olthatjuk szomjunkat.

A teljesítésért természetesen kitűző és egy szép, fotóminőségű oklevél is jár.

Értékelés:   ««««««««(9/10)

Képek a túráról:
 
  


10. Éger-völgy 40
Túra infó:

Rendező: Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesülete

Időpont: Október 23.

Táv: 45,5 km

Szintkülönbség: 1295 m

Szintidő: 11 óra

MTSZ pontszám: 94 pont

Útvonal: Éger-völgy - Mohosi-kis-kút - Panoráma út - Babás-szerkövek - Petőczpuszta - Sás-völgy - Hetvehely - Nyáras-völgy - Ragadás - volt Petőc-akna - Vásáros út - Orfűi műút - Pipás-forrás - Patacsi-mező - Remete-rét - Szent-kút - Rózsaforrás - Éger-völgy


A mecseki túrázók körében lassan már hagyománynak tekinthető, hogy Október 23-i nemzeti ünnepünk  reggelén Teca Mama Kisvendéglőjét felkeresve nekivágjanak az "Éger-völgyi túrák" valamely résztávjának. Legnagyobb szeletet a gyönyörű Nyugati-Mecseki tájakból természetesen az "Éger-völgy 40"-el szelhetjük ki, melynek útvonalát bejárva rendkívül változatos helyekre kalauzolnak el bennünket a rendezők.

A túra útvonala már rögtön az elején igen magasra teszi a mércét, hiszen az Éger-völgy - Éger-tető érintését követően a csodálatos Jakab-hegyi panoráma úton kanyarogva egészen a Babás-szerkövekig vezet utunk, ahol lélegzetelállító panorámával várnak minket a Jakab-hegy Ny-i lejtői. A későbbiekben a Nyugati-Mecsek klasszikus erdei útjait járva olyan hangulatos helyekre látogatunk el még, mint Petőczpuszta, Szuadó-nyereg vagy éppen Remeterét kedvelt kirándulóhelye. Sajnos a Hetvehelyi kitérővel kissé unalmas, monoton szakasz is bekerült az útvonalba, hosszas aszfaltkoptatással, de azért ezen szakasznak is megvannak a maga szépségei köszönhetően a végtelennek tűnő, gyönyörű őszi erdőknek. 

Szervezés tekintetében azt hiszem abszolút nem lehet panaszuk, a túrán rögtön kiütközik a Magyar Vándorok mögött rejlő sokévnyi tapasztalat. Igen profi szalagozás kísér minket végig a túrán, melyhez rendkívül részletes itiner jól követhető fekete-fehér térképpel, gazdag szöveges leírással és rengeteg adattal is társul. 

A szolgáltatás (az nevezési díjhoz képest) kissé mértékletes, de összességében korrekt. Hetvehelyen bőséges etetőpontot találunk, ahol zsíros kenyértől, savanyúságoktól, parizeres kenyerektől roskadozó asztallal várnak minket, míg az Orfű feletti pontban mindig számíthatunk valami extra kedvességre a nagyon kedves pontőröktől. Nem is beszélve a célban élmény számba menő finom virsliről.

A túra teljesítésével természetesen jár a teljesítés számával változó kitűző és az oklevél is, melyek elengedhetetlen kellékei a teljesítménytúráknak.

A túra egyetlen negatívumaként talán annak (mecseki szinten) igencsak magas nevezési díját lehetne felemlegetni, hiszen a 2000 ft kifejezetten borsos összegnek számít errefelé, de még előnevezéssel (1500 ft) is az egyik legdrágább mecseki túra címét "érdemelte" ki az "Éger-völgy 40".

Értékelés:   ««««««««(8/10)

Képek a túráról:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése